Reklama
 
Blog | Karol Wild

Podivné protiargumenty

Proti senátnímu návrhu, kterým by se úplně zakázal výkup kovů, papíru a dalšího odpadu od fyzických osob, se postavili ministr životního prostředí Richard Brabec i ředitel Svazu průmyslu druhotných surovin Petr Šulc. 

 

Podívejme se na jejich argumenty. Pan ministr Brabec řekl, že tímto opatřením stát rezignuje na rozlišení zlodějů a poctivých lidí a paušálně potrestá všechny. Ti poctiví by pak nedostali třeba za starý radiátor či štos novin zaplaceno.

Argumenty pana Patra Šulce, u něhož jde především o lobbování ve prospěch svého oboru, se schovávají za morálku. Prý je nemorální chtít od lidí, aby se majetku, který nabyli legálně, zbavili zdarma. Oba pánové zapomněli na realitu.

Jestliže radiátor dosloužil, tak splnil svůj účel a není žádný morální nárok na to, abych za něj dostal peníze. Když do sběrny elektroodpadu odvezu dosloužilý televizor nebo jiný elektropřístroj, také nemohu chtít, aby mi ho někdo zaplatil. Ostatně za jeho pozdější likvidaci ještě při koupi nového zaplatím. Starý papír, což jsou většinou noviny a reklamy, také dosloužily, zaplatil jsem za ně, přečetl a dal do kontejneru na papír. Ten, kdo nosí velké množství starého papíru do sběru a přivydělává si tím, nejspíše ho bere jiným lidem. Tomu neříkám poctivý člověk.

Reklama

Stát tu není od toho, aby rozlišoval zloděje a poctivé lidi, stát tu je od toho, aby zabránil až miliardovým škodám, které vznikají zlodějnou sběračů kovů, kteří současně ohrožují na zdraví a životě ty poctivé lidi. Těm nepoctivým se pak stává i to, že na ně spadne strop poté, co odřezali trámy s úmyslem odvézt je do sběru.

Pravdu má primátor Kladna Dan Jiránek, když trvá na úplném zákazu výkupu od fyzických osob. Jen je třeba, aby všichni, kteří s ním souhlasí, nestáli jen za svým, ale dokázali také vyvracet argumenty moralistů.