Reklama
 
Blog | Karol Wild

Kdo je Martin Bursík

Jméno Marina Bursíka mi už mnoho let bylo povědomé. Nevěděl jsem odkud. Sledoval jsem jeho kariéru jako předsedy Strany zelených a později i ministra. Ale stále jsem nevěděl, odkud to jméno ze dřívějška znám.

Bylo mi sympatické, že se rozešel se Stranou zelených, když se tam začaly prosazovat ekoteroristické metody ochrany přírody, když se do strany dostávali bývalí soudruzi a jejich následovníci. Strana zelených se mi přestala líbit, protože její metody ochrany přírody byly přinejmenším podivné a levičácké. Jméno Bursík jsem na čas pustil z hlavy.

Pak jsem zaregistroval Martina Bursíka znovu, když založil LES, tedy Liberální ekologickou stranu. A znovu mě začal zajímat, protože jsem smýšlením liberál a také ochránce přírody. Šel jsem se podívat na jejich setkání a poznal jsem, že jsou to všechno moudří a přemýšliví lidé, skutečně liberálně smýšlející.

Až jednoho dne, když jsem doma dělal pořádek ve starých spisech, našel jsem složku se sbírkou ročníkových prací studentů z Přírodovědecké fakulty UK, které jsem v letech 1983-86 učil. A ejhle: jedním z mých studentů byl také Martin Bursík. I začetl jsem se do jeho práce a dovolím si zde citovat jen několik vět:

Reklama

„Žít vlastním životem – utvořit si vlastní filosofii – vlastní názory – žít v souladu s morálkou (mou vlastní, ne státní) – být individualitou. Ale hlavní smysl života – výše jmenované vlastnosti předat dalším. Předně mým dětem! Takže i když stále slovo vlastní, žít pro druhé.“

Martin Bursík se svému mladickému přesvědčení nezpronevěřil a budu ho proto volit za senátora.. Má sice ve volbách do senátu za Prahu 1 dva vážnější konkurenty – když si odmyslím ty, kteří bydlí v Sadské nebo Svémyslicích a Praha 1 je jim dobrá jen na to, aby se dostali do Senátu. Ale co lze od nich očekávat?

 

Pan profesor Václav Hampl je sice doktorem přírodních věd, ale učí na lékařské fakultě a jako bývalý vysokoškolský učitel vím, že univerzita chce plné nasazení a účinkování pana profesora v Senátu může být – při jeho nejlepší vůli – jen s povrchním přístupem.

A o doc. PhDr. Dr. phil. Lauře Janáčkové, CSc., která se na veřejnosti představuje v negližé, lze v Senátu očekávat ještě méně. Bude jen jeho ozdobou se sexuálním šmrncem.

Takže jasně Martin Bursík.