Reklama
 
Blog | Karol Wild

Pár dní v HH

Jak někteří již vědí, pod písmeny HH se skrývá začátek registračních značek aut v německém Hamburku. Byl jsem tam pár dní před volbami, resp. během voleb. V Hamburku se ve stejném termínu konají volby nejen do Evropského parlamentu, ale také do místních zastupitelstev. Jak se volí, to vám chci nyní popsat.

 

 Hamburské volby mají dvě zvláštnosti. Tou první, která vysvětluje, proč jsem napsal, že jsem tam byl již během voleb, je to, že na každém obecním úřadě je již měsíc před oficiálním termínem voleb 25. května, otevřena jedna volební místnost, kde může každý volič vložit do urny svůj hlas. Měsíc před volbami dostane domů poštou volební lístky jako „muster“, tedy vzor, kde má doslova polopaticky vysvětleno, jak může volit a co má udělat. Jsou tam všechny volební lístky se všemi jmény a každý list je označený jako „vzor“, takže ho nelze použít ve volební místnosti. Také je tam dopis s jeho osobními údaji, kterým se – kromě občanského průkazu – legitimuje před volební komisí. Takže může již od konce dubna zajít do této úřední volební místnosti a tam odvolit. To pro případ, že z jakéhokoli důvodu nemá čas nebo chuť dostavit se k volbám v uvedeném oficiálním termínu. Pokud jde volit až ve dnech 25.5., jde už obvykle do nějaké nejbližší školy jako u nás. Tato možnost má dobrý následek: vyšší volební účast.

Druhou zvláštností je způsob výběru kandidátů. Ve volbách do Evropského parlamentu má volič jenom jeden hlas pro jednoho konkrétního kandidáta, případně pro jednu politickou stranu jako celek. Ve volbách do místní samosprávy má možnost volit buď stranu jako celek, nebo má u každého kandidáta 5 krouž, do nichž vpisuje křížky. Tak například může zvolit až pět různých kandidátů a podělit svůj hlas podle libosti, třeba i z konce kandidátky. U někoho zakřížkuje jeden kroužek, jinému zakřížkuje dva nebo více kroužků nebo napíše křížek pěti kandidátům. Podle toho, kdo mu je sympatický víc nebo méně. Možnost mít ve volbách až pět hlasů pro různé kandidáty nedávno u nás propagoval pan dr. Janeček, ale bezvýsledně. Pokud někdo nezaloží politickou stranu nebo politické hnutí jako pan Babiš, nemá naději cokoliv v politice realizovat. Ani změnu volebního zákona.

Pro dnešek konec, příště se pokusím porovnat MHD v Praze a v Hamburku.

 

Reklama